Az első zöld fűszernövény – a medvehagyma

Imádom a tavaszt!

Ez a zöld fűszernövény pedig rögtön egy bravúros kezdés a természet részéről!

A medvehagyma az első zöld fűszernövény, amelynek levelei már kora tavasszal megjelennek. Teljesen olyanok, mint a gyöngyvirág levelei (vigyázat, ez utóbbi erősen mérgező), de egyrészt időben egymás utánra tehetők (mire a gyöngyvirág levelei megerősödnek a medvehagyma már virágzásnak indul, s akkortól már nemigen használjuk a leveleket sem), másrészt a medvehagyma leveleit egy kicsit megdörzsölve eltéveszthetetlen fokhagyma szagot árasztanak, így könnyű ellenőrizni.

Tavaly tavasszal a nagyiék felé menet megálltunk egy kis pihenőre a Somló-hegynél. A várrom felé baktatva a meredek úton felfelé észrevettük, hogy rengeteg medvehagyma virít az út mindkét oldalán végestelen végig. A gyerekeknek elmagyaráztuk, hogy mi ez a növény és Csilla lányunk, akinek még egy falat paradicsom retek, vagy uborka sem ment le a torkán életében, olyan különösnek találta a növényt, hogy egyszer csak megkóstolta…azóta a snidlingen kívül ez az egy “zöldség” van, amit hajlandó elfogadni.

A medvehagyma szerintem most kezd divatba jönni, legalábbis én a közelmúltig nem halottam róla korábban. Egyre több receptet találok hozzá, s mivel egyébként gyógynövényként is megállja a helyét, még az egészséges étkezés szempontjából is kiemelhető.

Legutóbb krémlevest készítettem, az alábbi recept szerint:

Hozzávalók: 25-30 szál medvehagyma levél, 2-3 krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, leveskocka, 1 dl tejszín, kevés liszt, só, bors, szerecsendió

A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztom (én szőlőmag-olajat használok a főzéshez), a tűzről levéve rádobom a fokhagymát és a megmosott és egy kicsit felaprított medvehagyma leveleket, majd kis kevergetés után a felkockázott krumplit és felengedem kb. 2 liter vízzel. Beleteszek egy húsleveskockát (a dm-ben lehet venni bio leveskockát, amelyben nincs ízfokozó nátrium-glutamát!!!), sózom, borsozom és főzöm. Amikor a krumpli megpuhul, az egészet leturmixolom a botmixerrel és szerecsendiót reszelek bele, és tejszínes habarással (én kukoricalisztet használok fehér búzaliszt helyett) besűrítem. Tálaláskor pirított kenyérkockát, krutont, levesgolyót vagy reszelt füstölt sajtot adhatunk hozzá.

Ha többet akarsz tudni a medvehagymáról, vagy egyéb receptekre is kíváncsi vagy, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt: http://www.mindmegette.hu/itt-a-medvehagyma-43247 (a címre kattintva megnyithatod).

Jó étvágyat kívánok!

 

2 Responses to Az első zöld fűszernövény – a medvehagyma

  1. Csízi Mária szerint:

    Veruskám!

    Gondoltam, hogy vegyük hasznát annak, hogy a Remizben dolgozom. Azt hiszem, hogy az én oldalam a receptes lesz :-).
    A medvehagymával kapcsolatban azonnal küldenék is egyet:

    MEDVEHAGYMÁS TÚRÓKRÉM (pirítósra vagy grillezett krumplira):

    Túró (1/2 kg)
    Aprított medvehagyma
    Ráma margarin (2-3 ek.)
    Tejfel (annyi, hogy krémes legyen)
    7 fűszersó

    (A pontos mennyiséget haszontalan lenne leírnom, mert azt úgy is érzi az ember…)

    És itt van a kedvencem is (és tudom, hogy ti is nagyon szeretitek a tökmagos dolgokat…)

    TÖKMAGPESTOS SAJTKRÉM

    Tökmagot picit pirítani, majd tökmagolajjal (ha nincsen akkor olivaolajjal) összeturmixolni krémesre.
    Ezt natúr sajtkrémmel elkeverni.
    (Ha túl folyékony maradt, akkor sűríthető túróval

    Nem tudom jól csináltam-e technikailag, de jó étvágyat minden “élet-kapocs” olvasónak!

    Csí

  2. admin szerint:

    Kedves Csí!
    Megcsinálta Tibi a tökmagos krémet és nagyon finom lett!!! Köszönjük a jóllakott társaság nevében:)!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.