Beszégetünk eleget? – Beszélgessünk eleget!

Korábban ott tartottunk a párkapcsolati tematikánkban, hogy fontos lenne megismerni, rájönni, hogy valójában kit adott nekünk Isten, ki is a párunk, milyen ember, hogyan változott az utóbbi időben, mit tart fontosnak most, milyen gondjai vannak….

A nyári szünet nálunk alkalmat adott arra, hogy a nyári táborok alatt “gyerekmentes övezetként” kapott szabadidőnkben kicsit többet beszélgessünk és újra “ismerkedhessünk” a férjemmel.

Szerencsések azok, akik most nyugodtan hátadőlnek és azt mondják, ez a téma nem érinti őket, mert ők mindent megbeszélnek. Azt hiszem mégis többségben lehetnek azok, akiknek a hétköznapok feladatai, a mindennapi teendők egyeztetése  és TV, internet, média világában elveszve háttérbe szorul a párjukkal való érdemi, bensőséges és nyugodt beszélgetés.

Nem kell nagy tudomány ahhoz, hogy tudjuk, de mégis fontos hangsúlyozni a tudatos odafigyelést arra, hogy a jól működő párkapcsolat alapja a beszélgetés, a beszélgetés és a még több beszélgetés…Ha elmeséljük egymásnak, hogy mit érzünk, mit találunk érdekesnek, mire figyeltünk fel az adott napon, mi bánt vagy idegesít bennünket, mit gondolunk a világ dolgairól, a gyerekeink neveléséről…végtelen számú fontos témát tudnék még sorolni.

Emlékszem a nyári falusi nyaralásokra, amikor még nem voltak szappanoperák és valóság-showk, és az estéket falusi körsétában lassan andalogva töltöttük a vacsi után, s szinte minden ház előtt kint ültek az öregek és fiatalabbak is, “tanyáztak” és beszélgettek. Elmesélték a falu pletykáit, híreit, de nagyon sokszor hallgathattuk meg az öregek emlékeit, tapasztalatait és meséit is. Ma már a faluban sem ülnek kint annyian az utcán, a felgyorsult élet és a befelé fordulás mindenhol rombol…

A beszélgetések hiánya nagyon sok gondot okoz a családokban. A gyerek-szülő kapcsolat a beszélgetések nélkül a feladatok, felelősök és utasítások szintjére süllyed, holott épp most kellene a szeretetteli kapcsolatot megalapozni és kiteljesíteni, mielőtt beleszaladunk a kamaszkor örületébe, hogy a tomboló hormonok és hisztik között legyen mit felélnünk. Ugyanez igaz a párkapcsolatainkban, amikor az első néhány év csodája után a menetrendszerűen érkező válság idején ez az egy lehet a kivezető út a párok számára, még mielőtt jön egy új, egy érdekes harmadik, akivel “olyan jól lehet beszélgetni”. Ha nem felejtenénk el otthon beszélgetni, nem lenne olyan nagy a közlési kényszerünk egy harmadiknak, hisz a minket már ismerő és szerető párunkat az újdonság varázsa sem überelhetné.

Erre viszont tudatosan kell figyelnünk, hogy ne csússzunk bele az esti TV-csapdába, tudatosan válogassuk meg mit akarunk megnézni és mikor. Legjobb lenne csak akkor bekapcsolni a TV-t, ha a rögzített adások közül játszunk le alkalmanként valamit, illetve ne ragadjon a kezünkbe a távkapcsoló, ha adott pillantban épp semmi valóban érdekeset nem találtunk. A gyerekeknél is fontos az esti mesét fenntartani vagy a nap eseményeit feldolgozó beszélgetéssel zárni a napot, hogy csökkentsük a gyerekek szorongásait, erősítsük a kpacsolatunkat és szeretünket.

Nálatok mi a tapasztalat? Tudtok erre figyelni? Mit tanácsoltok?

Kérlek írjatok hozzászólást, hogy együtt találjunk megoldást…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.