Érdekes teszt az édesítőszerekről, avagy mit használjunk cukor helyett….

Ildikó barátnőm arra hívta fel a figyelmem, hogy egy érdekes összehasonlítós teszet végeztek nemrég, amelyről a Dívány.hu oldalon olvashattok bővebben a bejegyzés alján lévő ikonra kattintva.

Az összehasonlítást tárgya a cukorhelyettesítők népes tábora volt, azt próbálták ki, hogy egy egyszerű teszt során a számos termék közül melyik szerepel legjobban, melyik hozza leginkább a megszokott édes ízt, lehetőleg mellékízek nélkül.

A teszt során az alábbi sorrend alakult ki:

1. Gyümölcscukor (fruktóz): mivel a májban bomlik, nincs akkora inzulinemelő hatása, mint a sima cukornak, így egészségesebb, és persze ez áll a legközelebb a cukor édeséhez,

2. Porcukor, kristálycukorból: szerepelt a tesztben, mint kontrollcsoport, nem meglepő, hogy ez is nagyon ízlik mindenkinek…csak sajnos nem egészséges sokunk számára,

3. Nyírfacukor (xilit): a legjobb ízű cukorpótló, lassú felszívódású és nem kell hozzá annyi inzulin a szervezettől, szóval egészségesebb, mint a fehércukor…és még finom is,

 4. Étkezési szőlőcukor (dextróz): a véráramba kerül és nagy inzulinlöketet okoz, amit a cukorbetegeknek és rákbetegeknek mindenképpen kerülni kell!,

5. 4free Norbi update: a mesterséges cukorpótlók közül ez szerepelt a legjobban,

6. Canderel tabletta: mindeneklőtt figyelem,  aszpartamot tartalmaz!!!, szóval nagyon egészségtelen, de az íze is megosztotta a közönséget, volt akinek műíze van, volt aki jónak érezte,

7. Eritritol: nagyon egészséges, mivel nulla glikémiás indexű, így cukorbetegek, candidások és rákbetegek is fogyaszthatják, de nagyon drága, amihez képest az íze nem valami jó, érezhető a mesterséges mellékíz,

8. Agaveszirup: nagyon drága, a mézhez hasonló ízű, háztartási mennyiségben megfizethetlen, legfeljebb kávéba, teába használhatjuk reálisan,

9. Spar édesítő tabletta: túlzott édesség keresű mellékízzel…,

10. Glukonon Szorbisweet: olcsó, de íztelen és mesterséges mellékízt ad.

11. Stevia Green: a legrosszabb eredményt elérő pótlószer, a családban is azt tapasztaltam, hogy azonnal megérzik a gyerekek, ha ezt használom és nem örülnek neki…

Egyrészt nagyon fontosnak tartom, hogy foglalkoznak végre a témával egyre több helyen, és azt hiszem a termékek közötti választás zavarát hatékonyan enyhíti ez a teszt és nagyon jó, hogy nem nekünk kell a saját kárunkon megtanulni a leckét. Én már szinte teljesen átáltam a xilit fogyasztására, de sárgabaracklekvárt egy kis fruktózzal édesítve készítettem, a szilvalekvárba pedig semmilyen édesítőt nem tettem, csak jó sokáig főztem a gyümölcsöt.

Köszönjük Ildikónak, hogy felhívta a figyelmet a cikkre és erre a linkre kattintva elolvashatjátok a tesztről szóló teljes cikket is: http://divany.hu/eletmod/2012/09/12/alternativ_edesitok/

Várom a tapasztalataitokról szóló beszámolókat, írjatok hozzászólást, véleményt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.